Credo, ergo sum

Catolicismul ultimului veac

„În secolul al XX-lea, Biserica Catolică s-a confruntat în continuare cu întrebările seculare: adevărurile eterne și aplicațiile lor contemporane, unitatea creștină și diversitatea inevitabilă, cuvântul lui Dumnezeu și răspunsul omului. La fel ca în trecut, aceste subiecte au trebuit abordate printr-o combinare a continuității cu inovația; continuitate, pentru că adevărul, deși nu este deținut niciodată în mod definitiv în această viață, este mereu același și rămâne cu noi de la o epocă la alta; inovație, pentru că – probabil mai ales în secolul al XX-lea – s-a ivit un nou set de realități temporale, cu care nimeni, catolic sau nu, nu s-a confruntat vreodată exact în aceiași termeni. Revoluția digitală singură a alterat cultura globală în modalități pe care ne străduim încă să le înțelegem. Dar când acești potrivnici au dispărut, catolicismul a părut adesea să-și piardă identitatea și să devină greu de deosebit de alte activități filantropice moderne. Este un simptom al acestui fenomen faptul că catolicismul a avut succes împotriva Uniunii Sovietice, de exemplu, dar a reușit cu mai mult dificultate să aibă câștig de cauză în cadrul societăților deschise din Occident.”

Cu astfel de cuvinte își introduce Robert Royal cartea sa, recent tradusă în limba română: O viziune mai profundă. Tradiția catolică în secolul XX (trad. Dan Tomuleț, Galaxia Gutenberg, Târgu-Lăpuș, 2024). Autorul este fondator și președinte al Faith & Reason Institute din Washington, D.C. și redactor-șef al The Catholic Thing. Cărțile sale includ: 1492 And All That: Political Manipulations of History, Reinventing the American People: Unity and Diversity Today, The Virgin and the Dynamo: The Use and Abuse of Religion in the Environment Debate, Dante Alighieri in the Spiritual Legacy Series, și The Catholic Martyrs of the Twentieth Century: A Comprehensive Global History, The Pope's Army, The God That Did Not Fail, Columbus and the Crisis of the West.

Secolul XX și Catolicismul în transformare / Sursa: Arhiva Credo ergo sum

Deține o licență și un masterat de la Universitatea Brown și un doctorat în literatură comparată de la Universitatea Catolică din America.

A predat la Brown University, Rhode Island College și Catholic University of America. A primit burse de studiu în Italia din partea Renaissance Society of America (1977) și ca bursier Fulbright (1978). Din 1980 până în 1982, a fost redactor-șef al revistei Prospect din Princeton, New Jersey.

Lucrare scrisă în două părți – Credință și rațiune; Crez și cultură – ni se oferă ca un veritabil ghid pentru trecutul recent și pentru viitor. Capitolele sunt în așa fel structurate încât să fim introduși în atmosfera de dinainte de Conciliul Vatican II, în timpul conciliului și după consumarea acestuia. Astfel, aflăm despre renașterea tomistă și impactul acesteia în lumea catolică a primelor decenii ale secolului XX. Jacques Maritain, Yves Simon și Etienne Gilson sunt principalii corifei ai momentului, filozofi și teologi deopotrivă, adevărați martori ai gândirii lui Toma din Aquino. Fenomenologia intră și ea în scenă (odată cu Edmund Husserl), trei dintre cei mai străluciți apărători ai ei fiind creștini fervenți: Adolf Reinach, Dietrich von Hildebrand și Edith Stein. Avem apoi turbulența anilor 1960, cu MacIntyre în prim plan, dar și căutarea sinelui modern, cu Charles Taylor.

În preajma Conciliului Vatican II și imediat după, într-o atmosferă tot mai neprielnică, se articulează și răspunsurile lui Romano Guardini, Marie-Dominique Chenu, Yves Congar și Henri de Lubac. După Conciliu, catolicismul se află sub fascinația lui Karl Rahner („Adevărata biserică”), a lui Hans Urs von Balthasar („Dumnezeu este propriul Său exeget”), și a lui Joseph Ratzinger. Urmează apoi mișcarea biblistă, cu frumusețea și erudiția ei, pentru ca în cele din urmă să facem cunoștință cu redeșteptarea literară catolică. În fine, după o trecere prin situația particulară a Franței, autorul creionează cu maximă erudiție provocarea „pestriță” a ultimelor decenii, întrezărind totuși o notă de speranță pentru vremurile ce vor veni.

Secolul XX și Catolicismul în transformare / Sursa: Arhiva Credo ergo sum

Un tom ce depășește 550 de pagini, unde nu descoperim doar acribia unei minți luminate și cuprinzătoare, ci și talentul literar al autorului. Nici nu trebuie să fi teolog pentru a-l citi cu plăcere. Așa cum – mai ales – catolicismul modern a fost hărțuit de mișcările contraculturale, încercând mai mult sau mai puțin reușit să facă față, paginile de față reușesc și ele să surprindă întreaga frământare. Nimic n-a fost simplu, nimic n-a fost definitiv.

Totul pare o luptă care încă nu s-a sfârșit, o încordare ideologică pentru care nu putem avea decât admirație.


  0


Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Vă rugăm să păstrați un limbaj respectuos și civilizat.

Ghita Mocan

Articolul semnalează apariția în limba română a cărții O viziune mai profundă. Tradiția intelectuală catolică în secolul XX, semnată de Robert Royal. Monografie impresionantă, cartea aduce multă lumină asupra subtilității gândirii catolice din ultimul secol, dar – pe de altă parte – oferă o invitație ilustră la a ne trăi credința cu demnitate.

REPERE TEOLOGICE - Ghiță Mocan

Repere Teologice - Ghiță Mocan

Ghiță Mocan - Noi și ceilalți

Drumul spre botez

Ghiță Mocan

Tipologia convertirii

Ghiță Mocan

Căderea Constantinopolului

Ghiță Mocan

Relativismul și momentele lui

Ghiță Mocan

Johann Strauss - fiul

Ghiță Mocan

Despre buna educare

Ghiță Mocan

Magnificat - Cântarea Mariei

Florilegiu - Nașterea lui Isus